katchup z porzeczek

KETCHUP Z CZARNYCH PORZECZEK

In Mama Weganki Gotuje by Basia38 Comments

Ten ketchup z czarnych porzeczek zrobiłam po raz pierwszy wtedy, gdy nie nikt nie śnił o internecie, a telefon komórkowy to było dobro luksusowe 🙂 Przepis pochodzi z „Poradnika domowego” i naprawdę nie wiem, kto jest jego autorem. Pamiętam tylko, że jakaś czytelniczka zapytała o ten smakołyk, który jadła „gdzieś, kiedyś” i przepis pojawił się w „Poradniku …”. Niewiarygodne, prawda? Nie było sieci, internetu, nie można było otrzymać odpowiedzi od ręki. I za to lubię sieć 🙂 Za odpowiedzi na te proste pytania o ketchup. I za te odpowiedzi, które nie raz, nie dwa uratowały coś w moim życiu.

Świat się zmienia, pojawiają się nowinki, gadżety i kolejne obiekty pożądania, ale jedno jest niezmienne. Dobre jedzenie 🙂 Przepisy, które kiedyś były pyszne, są pyszne dalej i choć sięgamy po kolejne nowinki, dobrze wrócić czasami do starych i sprawdzonych receptur.

Ketchup z czarnej porzeczki „sprzedaję” komu mogę, bo jestem jego wielbicielką, od dnia kiedy go zrobiłam po raz pierwszy 🙂 Należało mi się bo mój mąż wniósł w „męskim posagu” 2 hektary porzeczkowego raju. Pola dawno już nie mamy, a ketchup dalej jest w naszej rodzinie 😀

Jego zalety? Jest smaczny. Porzeczka jest zdrowa. Ketchup łączy w sobie smaki słodko- ostre. Weganie, wegetarianie i mięsożercy go polubią, bo i do tofu i do serów i do polędwiczki pasuje idealnie. I świetnie się przechowuje, więc możecie zrobić raz na jakiś czas 🙂

Czas porzeczek nastał, więc dzielę się przepisem 🙂

GOTUJEMY

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, cynamonu i skórki otartej z cytryny

Wszystkie składniki gotujemy razem przez 20-30 min. do połączenia i przekładamy do niewielkich, wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i pozwalamy im wystygnąć.

Możecie go używać na zimno i ciepło. Można go podać na malutkich talerzykach, jako dodatek do wędlin, podczas imprezy 🙂

SMACZNEGO <3

A ja idę do mojego agrestu i wiśni.

Za tydzień? Chyba pizza wakacyjna 😀

Barbara Lew

KETCHUP z PORZECZEK

Share this Post

  • Kinga

    Pierwszy raz słyszę. Kurcze blade, nie mam już porzeczek. Trzeba kupić 🙂

    • Babownia.pl

      😀 nie wiem czy jeszcze są dostępne? 😀

    • Kinga

      W tym sęk :/ Ale w przyszłym roku zrobię 🙂

    • Babownia.pl

      Teraz agrest? 🙂 pomidory niedługo 🙂

  • Babownia.pl

    Magdalena Kamieniecka mówi, że to bardziej wytrawna konfitura 😀 i zrobiła cudny przepis rysunkowy 😀

  • Będę kimś

    Nic nowego? Nigdy nie słyszałam o ketchupie z owoców 😀

    • 😀 bo jak to powiedziała moja koleżanka 🙂 to taka wytrawna konfitura 😀

  • Elżbieta

    Ja z czarnych porzeczek robię sok / parowany / i galaretkę w sokowirówce, która jest świetna z omletem ! 🙂

    • Babownia.pl

      Pani Elu, galaretke robi moja teściowa i mam zapasy 😀 z naleśnikami też dobra, prawda? 🙂

    • Elżbieta

      Nie próbowałam, ale dopuszczam taką możliwość 😛

    • Babownia.pl

      😀 naleśniki z serem i galaretka 🙂 bardzo ładne połączenie 🙂

    • Elżbieta

      Jak przezwyciężę lenistwo to wypróbuję. Dzięki za podpowiedz. (y)

  • Pokojeuannynowytarg

    Myślę, ze to fantastyczna sprawa taki ketchup. Może spróbuje go zrobić w thermomixie?

    • Babownia.pl

      Nie mam tego legendarnego urządzenia, ale myślę, że jak najbardziej tak 😀

  • Nie pomyślałabym, że można wykorzystać czarną porzeczkę w taki sposób. Jestem ciekawa smaku. Uwielbiam czarną porzeczkę na surowo i w dżemie, więc jestem ciekawa czy taki ketchup przypadłby mi do gustu 🙂

    • Sylwia, myślę, że możesz zrobić z połowy proporcji 🙂 robi się szybko, koszt „żaden” więc zobacz 🙂 Ja robie od czasu do czasu i mi służy dobrze. Pozdrawiam!

  • MKa

    Nie znam takiej wersji keczupowej, ale na pewno zrobię takie dobre porzeczkowe przetwory, bo przerabiam je na różne sposoby, to będzie następny 🙂

    • Madziu, to taki ketchup, nie ketchup, bo bardziej mi przypomina żurawinę do sera. Ale ten jest chyba bardziej wytrawny z racji tego, że porzeczki są trochę „ostrzejsze” w smaku, niż żurawina 🙂

  • Nigdy w życiu nie słyszałam o keczupie z czarnej porzeczki! Koniecznie muszę wypróbować. Porzeczkę uwielbiam, a przepis nie wydaje się skomplikowany. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pewnie będzie pyszny!

    • Jeżeli lubisz porzeczkę powinien Ci posmakować 🙂 jest prosty do zrobienia i myślę, ze warto zaryzykować. Ja wolę niż np. żurawinowe dodatki do serów, bo ten ketchup jest chyba trochę mniej mdły 🙂 Pozdrawiam !!!

  • Bardzo ciekawy pomysł. Lubię porzeczki wszelkich kolorów i tak mi przeszło przez myśl, że można by ten przepis też z białych i czerwonych przygotować. Ale czarny będzie mieć i unikatowy kolor i niecodzienny smak. Nie posiadam „czarnego posagu” ale może gdzieś uda się ładne owoce kupić 🙂

    • Ula ja już też nie mam „czarnego posagu” 😀 teraz tylko 4 krzaczki w ogrodzie, ale wystarcza mi to żeby zrobić kilka słoiczków na zimę. Czerwone i białe mają inny smak i chyba zabraknie tej gęstości czarnej porzeczki. No i ten kolor!!! 😀

  • OOooo !! Robię sama keczupy. Ostatnio robiłam z cukinii . Robiłam też z pieczonej papryki i śliwek węgierek…. ale z czarnej porzeczki…. Pycha chyba musi być

    • Z pieczonej papryki i śliwek węgierek? O mamo!!!! Poproszę o przepis ! Czy jest na Twoim blogu może?

      • Tak mnie zainspirował ten przepis że już zrobiłam – pominęłam tylko cynamon bo to jedyna przyprawa której nie znoszę. Jak tylko „odgruzuję” przepis na ten keczup wrzucę na bloga albo Ci wyśle na maila

        • I jak wyszedł bez cynamonu? I jak tylko odgruzujesz to BARDZO chcę 😀

  • Patrycja

    U nas na działeczce są porzeczki, dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis… o porzeczkowym ketchupie jeszcze nie słyszałam 😀 Może być to przełom w naszej kuchni 🙂

    • Babownia.pl

      Patrycja wypróbujcie 🙂 mozna zrobic w tym roku i będzie jeszcze na kolejny, jeśli nie zjecie 🙂 ja go bardzo lubię 🙂

  • Bezgrzeszna Rozpusta

    To Ci pomysł! Ciekawa jestem i pędzę czytać <3

    • Babownia.pl

      Bezgrzeszna Rozpusta Myslałam, że wszyscy już go znają i jestem absolutnie zaskoczona, że nie 😀 nawet wczoraj rozmyślałam, czy jest sens o nim pisać 😀

    • Bezgrzeszna Rozpusta

      Babownia.pl Pisz pisz Basiu! Wiecej takich pysznosci <3

    • Babownia.pl

      Bezgrzeszna Rozpusta 😀 a moje dziecko wczoraj dzwoni z Wawy. Mamo mamo ile tego bobu do zupy i ile selera 😀 bobowa zupa Bezgrzeszna Rozpusta poszła w świat 😀

  • Anna

    Szkoda, że nie mam w ogrodzie czarnych porzeczek. Ale nic straconego, jak tylko zdobędą to zrobię taki nietypowy ketchup.

    • Babownia.pl

      Aniu można zrobić nawet z połowy kilograma, żeby zobaczyc czy nam to smakuje Aniu 🙂

  • Julliet En

    a stałam nad krzakiem i myslałam, co z nimi zrobić…nigdy o tym nie słyszałam

    • Babownia.pl

      Julliet En oj to stary przepis z Poradnika Domowego 😀 chyba z początków tej gazetki 😀

    • Julliet En

      człowiek się uczy całe życie. Na pewno zrobie ten ketchub. Czarna porzeczka mnie nudziła, bo kojarzy mi sie tylko z konfiturami. A tu taaaka niespodzianka .Dziekuje:*

    • Babownia.pl

      Smacznego 😀 ciekawe czy Ci posmakuje 😀 cieszę się, ze przepis się przydaje choć to nie mój pomysł.