JESIENNO-ZIMOWA ZUPA DYNIOWA

In Mama Weganki Gotuje by Basia0 Comments

Zup dyniowych jest wiele w sieci, ale mam i ja mega szybką zupkę dyniowo- czosnkową, która niezawodnie rozgrzeje córkę wegankę, po podróży z Warszawy do swojskiego domku. 🙂 Ale i reszta rodziny też nią nie gardzi. Zupka z powodu czosnku raczej na ostro niż słodko, ale czosnek to dobry jesienno- zimowy przyjaciel. Ja swoją rodzinę raczę nim tak często jak mogę i wierzę, że dzięki niemu wirusy omijają nasz dom. 🙂 Oprócz niej, mam też inne swoje dyniowe faworytki, ale ta szybka „dyniówka na kolanie” jest dobra właśnie na taką dżdżystą październikową aurę.

12165917_744671529011043_1785120658_n

Porcja na 2 osoby.

Na zupkę potrzebuję: kawałek dyni (pestki usuwam), lub puree dyniowego, 1 lub 2 ziemniaczki, 1 lub 2 marchewki, kawałeczek selera, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku (w zależności od tego jak lubicie).

 

Warzywa kroję w kosteczkę, zalewam wodą do przykrycia i krótko gotuję, tak aby zmiękły. Wrzucam do blendera kielichowego, miksuję na krem (jeśli lubicie mniej gęstą dodajcie troszkę wody). Potem jeszcze sól, duuużo pieprzu (bo lubię), wyciskam czosnek przez praskę. 🙂 Wszystko mieszam, jeszcze raz podgrzewam, żeby się „przegryzło” i można już jeść. Czasem dekoruję zupkę odrobinką słodkiej papryki, jak na zdjęciu, albo równocześnie z zupą robię w piekarniku szybkie grzanki z domowych bułek, polane olejem i natarte odrobiną czosnku.

SMACZNEGO 🙂

podpis

 

 

 

 

Share this Post