EKSPRESOWE PLACKI-PIZZERKI ZE SZPINAKIEM I OLIWKAMI

In Mama Weganki Gotuje by Basia14 Comments

Bardzo łatwe, ekspresowe i do tego smaczne placki-pizzerki. Z podanej porcji wychodzą 4 sztuki.

Pizzerki : 2 szklanki białej mąki (tortowa, lub 450/500), 2 łyżki oleju lub oliwy, odrobina soli, 2,5 dkg drożdży (czyli 1/4 kostki), ciepła woda (ok. 150 ml)

Wierzch : opakowanie szpinaku (nie używam mrożonego, bo wtedy placki są mniej smaczne), 2/3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, czarne oliwki, opcjonalnie bakłażan lub tofu.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję troszkę soli, mieszam. Do kubka wlewam troszkę ciepłej wody, dokładnie mieszam w niej drożdże, dodaję olej lub oliwę, mieszam ponownie i wlewam do mąki. Mieszam i następnie dolewam resztę ciepłej wody, tyle ile „zabierze” ciasto, tak, żeby było miękkie i sprężyste. Ciasto wyrabiam mikserem albo rękoma. Gdyby dolało się Wam zbyt dużo wody i ciasto było zbyt ciapowate, dodajcie troszkę mąki i ponownie wyróbcie. Dużo zależy od mąki. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (możecie postawić miskę na innej misce z ciepłą wodą). Ja zawsze smaruję dno odrobiną oleju, wtedy rosnące ciasto nie przywiera i łatwiej je wyjąć po wyrośnięciu.

Podczas wyrastania ciasta (ok.20 minut) robię farsz ze szpinaku. Myję szpinak bardzo dokładnie w ciepłej wodzie, osączam i duszę na patelni na odrobinie oleju. Do podduszonego szpinaku dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dość sporo pieprzu, sól i mieszam. Duszę jeszcze chwilę do odparowania wody.

Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki, jeszcze wyrabiam i dłonią formuję niewielkie pizzerki. Układam je na blaszce, na wierzchu rozkładam szpinak. Oliwki kroję w poprzek w kółeczka i posypuję nimi szpinak. Polewam odrobiną oliwy.

Na wierzchu można dodatkowo położyć bakłażan pocięty w paseczki, albo posypać pizzerki tofu, ale tak naprawdę wersja podstawowa jest najlepsza w swojej prostocie 🙂

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dla tych, którzy mogą jeść produkty zwierzęce polecam sos zrobiony z serka koziego połączonego ze śmietaną jogurtową, przyprawiony czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, drobno pokrojonym koperkiem i odrobiną sosu sojowego, którym polewamy placki.

BABOWNIA KOPIA

podpis

 

 

Share this Post

 

  • Wszystko pizzo podobne uwielbiam! Chętnie skorzystam z przepisu 🙂
    Dzięki!

    • Szybsze niż pizza bo nie trzeba myśleć o sosie pomidorowym 🙂 Smacznego 🙂

  • Agnes

    …jak Ty gotujesz..:) nic, tylko do Łańcuta jechać…

    • Babownia.pl

      Agnes ja gotuję tak żeby było szybko i łatwo :))) i jeszcze żeby zjedli wegańscy i niewegańscy 🙂 dziekuję!!!

    • Agnes

      …ja od lat wegetariańska i na drodze do wegańskiej, to miód na moje podniebienie:))

    • Babownia.pl

      Ja jestem wszelaka 🙂 ale bardzo polubiłam to wegańsko- wegetariańskie gotowanie. Wegetariańskie było łatwiejsze, wegańskie to już wyzwanie dla mnie 🙂

  • Smiley Project

    Oo! Smacznie 😀

    • Dziękuję 🙂 są smaczne naprawdę 🙂

  • Och, uwielbiam szpinak. I oliwki. Rewelacyjny pomysł na pyszną kolację! Dzięki 🙂

    • Berlin i szpinak 🙂 i zimne piwo 🙂

  • Ciekawa jestem czy w takiej formie zasmakowało by mi tofu. 🙂

    • Troszkę się spiecze, ale placki są skropione oliwą na wierzchu 🙂 ja nie używam termoobiegu gdy je robię, żeby zbyt mocno nie wyschły 🙂

  • Bart

    Wygląda zacnie 😉

    • Bart wiesz, że są dobreńkie 🙂