crumble truskawkowo rabarbarowe

CRUMBLE ŁAŃCUCKO-OXFORDZKIE

In Mama Weganki Gotuje by Basia29 Comments

Crumble łańcucko- oxfordzkie, bo łańcuckie truskawki i rabarbar, a wpis już z Oxfordu 🙂 Wybrałam crumble, bo zalatuje troszkę Anglią, a rabarbar i truskawki są bardzo na czasie. Lubię łączyć truskawki z rabarbarem, bo robi się słodko- kwaskowo, a to moje smaki. Do tego kruszonka owsiano- orzechowa.

Właściwie nic szczególnego, bo jak każda kruszonka, to dzisiejsze crumble jest bardzo łatwe. Ale właśnie za to uwielbiam ten deser 🙂 Natomiast podpowiem Wam co robię, żeby nawet codziennie mieć do kawy świeżutkie ciepłe crumble, prosto z piekarnika.

PATENT BABOWNI ;D jest taki, że robię sobie większą ilość sypkiej części składników, rozdzielam i wsypuję do 3-4 małych słoiczków. Wsadzam do lodówki i jak mam chęć na deser tylko dokładam olej kokosowy i robię kruszonkę. Potem kruszonka wędruje na dowolne owoce i gotowe 🙂 20-25 minut w piekarniku i zjadamy z lodami i kawą ♥

Crumble truskawkowo rabarbarowe

KRUSZONKA

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów zmielonych w maszynce do orzechów (grubo)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (nie rozpuszczam, lecz „wgniatam” widelcem i palcami olej w temperaturze pokojowej)

PIECZEMY

Mieszam sypkie składniki i dodaję olej kokosowy. Powinny wyjść grudki, ale nie lepkie 🙂

Ja tą ilość sypkich składników rozdzielam zazwyczaj  na dwie części i jedną chowam do lodówki. Połowa wystarcza mi na 3 mniejsze deserki. Z całości można zrobić 3 większe.

truskawki

Na spód naczynia żaroodpornego wkładam owoce (tutaj truskawki i rabarbar oczyszczony i pokrojony w grubą kostkę), posypuję je delikatnie brązowym cukrem. Na końcu na wierzch daję kruszonkę.

Piekę przez ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Po upieczeniu na crumble możemy położyć gałkę lodów 🙂 i zajadamy MNIAM 🙂

Pozdrowienia z Oxfordu 🙂

OXFORD

Barbara Lew

Jeśli zainteresowało Cię coś w tym wpisie, podziel się tym ze mną, proszę 🙂 bloger też człowiek i lubi pogadać 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂

Share this Post

 

  • A miałam ograniczać słodycze, a tu tyle pokus.. lubię bardzo takie kruszonki i do tego rabarbar… mniam …

    • Aniu, te kruszonkowe przepisy nie są aż takie groźne 🙂 dużo w nich zawsze owoców, a przecież trzeba korzystać z lata!

  • brzmi świetnie – takiej wersji kruszonki nigdy nie próbowałam

    • Polecam Jaga 🙂

  • Przepis świetny, wyobrażam sobie, jak smakuje 🙂
    Przyjemnego zwiedzania 😉

    • Już w domu 🙂 było wspaniale i chciałoby się więcej …

  • Powoli. Po Prostu.

    Wow! 🙂 Wyglądają apetycznie!

    • Babownia.pl

      Powoli Po Powoli. Po Prostu. jest proste i jest OK 😀

  • Pstrykamy – Wywołuj emocje

    Poprosimy takie coś. 😀

    • Babownia.pl

      😀 jak tylko wrócę do kraju 😀

  • Świetna propozycja. Jestem ciocią trzynastoletniej weganki i z przyjemnością skorzystam. 🙂 Pozdrawiam. 😉

    • Agnieszko, bardzo proste i smaczniutkie 🙂 weganka się ucieszy 🙂

  • Oxford ma niesamowity klimat! W ogóle angielskie miasteczka są szczególnie piękne 🙂
    Crumble – uwielbiam ten prosty deser, a z angielskich truskawkowych specjałów polecam jeszcze „Bałagan w Eaton” – czyli Eaton mess. Rozpusta… ale warta grzechu 😀

    Udanego wyjazdu :*

    • Eton mess! Już sprawdziłam i oj oj wyglada yummy i będe robić 🙂 jestem bardzo ciekawa!!! A wyjazd był CUDNY!

  • Anna

    Ha, doczekałam się! <3

    • Babownia.pl

      Aniu, to prawda wpisu z tego miejsca na Babowni jeszcze nie było 🙂

    • Babownia.pl

      😀

  • Smakuje pewnie świetnie. To połączenie kwaśne rabarbar u że słodką kruszonką… Mmm. .. ale czy można użyć jakiejś mąki bezglutenowej? Z uwagi na zespół jelita drażliwego nie mogę jeść zbóż A kiedyś bardzo lubiłam crumble z owocami…

    • Hej Asiu 🙂 myślę, że można i coś wypróbuję po powrocie do domu, bo teraz mam baaardzo szalony i napięty program tutaj gdzie jestem 🙂 cały tydzień szkolenia i zwiedzania 🙂 Ja nie piekę bezglutenowo, ale wiem, że Bezgrzeszna Rozpusta zna odpowiedzi na wiele pytań w tym temacie 🙂

  • MKA

    Pysznie piszesz, nawet z Oxfordu. Ten post potwierdza tylko opinię, którą kiedyś wyraził Twój uczeń: „ona jest doskonale zorganizowana”.
    Pozdrowienia z Łańcuta 🙂

    • Madziu to tak „rzutem na taśmę”, ale obawiam się, że niewiele więcej już osiągnę w tym tygodniu 🙂 Dziękuję za komplement i ściskam z pięknego studenckiego miasta 🙂

  • Szpinak robi bleee

    O masz, czemu o tej porze?? Litości! 😀 <3

    • Troszkę późno, ale zegarek tutaj trochę inaczej działa 🙂

  • Urszula

    Kraków pozdrawia Oxford 🙂

    • Babownia.pl

      Ula dziękuję i wyruszam zwiedzić trochę miasta 😀

  • Agnes

    Matko, jaki wypas:))))))

    • Babownia.pl

      Dobre, a z lodzikami dopiero 🙂 ściskam i wyruszam dalej zwiedzać i posmakować oxfordzkich pubów 😀

    • Agnes

      Miłego wieczoru Kochana i czekam na relację:))❤️

    • Babownia.pl

      Będzie będzie 🙂 <3