CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM, czyli CHLEB SAMOBÓJCA :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia30 Comments

Jest mi bardzo wstyd, ale publicznie się przyznam, że ten bochenek mną rządzi.

Kiedy już dopełnia się dzieło pieczenia i wyjmuję z formy gotowy chleb orkiszowy, to nie mam wiele do powiedzenia. To on mówi do mnie ZJEDZ MNIE! I jem. Moja rodzina ma to samo. JE. Chleb samobójca 🙂 No i bardzo szybko go nie ma. Nie wiem więc, jak się starzeje i czerstwieje 😀

Wiem za to, że jest pyszny, delikatny, lekko słodkawy, świetnie wyrasta i pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dodatków. Co więcej, z podanych proporcji wychodzi duuuży bochenek, więc jak już zdecydujecie się go upiec, będzie dość dla całej rodziny.

No i tyle gadania, bo ostatnio nagadałam się dość i pora na chlebek orkiszowy. Oczywiście podglądnięty u Pracownia Wypieków, która dla mnie jest skarbnicą wiedzy o tym jak i co upiec!

ZACZYN

  • 5 dkg żytniego zakwasu
  • 7 dkg jasnej mąki orkiszowej
  • 100 ml wody

Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 12- 24 godz.

PIECZEMY

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy:

  • 275 ml wody
  • ok. 2-3 łyżki miodu
  • 50 dkg jasnej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych, lub 1/4 kostki świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej, lub himalajskiej

Składniki dodaję do zaczynu i wyrabiam mikserem przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, kleiste i „gumowe”. Przykrywam miskę z ciastem i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Czas wyrastania zależy od warunków panujących w kuchni i jakości mąki, ale ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość.

Formę do pieczenia natłuszczam olejem i wysypuję otrębami (takimi, jakie akurat mam w domu). Przekładam do niej wyrośnięte  ciasto, przykrywam i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

chleb orkiszowy z miodem

Ja piekę ten chleb w garnku rzymskim, pokrytym w środku glazurą i pod przykryciem 🙂 wstawiam więc garnek do zimnego piekarnika i nagrzewam go dopiero po wstawieniu chleba, do temperatury 230ºC. W tej temperaturze piekę chleb ok.10 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200ºC i dopiekam chlebek. Pod koniec zdejmuję pokrywę z garnka, żeby przyrumienić skórkę.

W oryginalnym przepisie Liska piecze chleb w keksówce (25 cm) i wstawia go od razu do piekarnika, nagrzanego do 230ºC. Myślę, że wtedy chlebek piecze się znacznie szybciej. Jednak ja tak bardzo lubię wypieki z garnka rzymskiego … :D!

chleb 3

Po upieczeniu wyjmuję chlebek z formy i pozostawiam na kratce do wystygnięcia. I przeganiam rodzinę, żeby dała mu choć 10 min. życia w całości 😀

Jasną mąkę można zastąpić ciemną. Osobiście wolę wersję jasną 🙂

Pozostaje mi życzyć Wam smacznego i lepszej pogody, bo chyba jeszcze nie pora na taką poważną jesień, jaką mamy za oknem 🙂 Zaglądnijcie też na inne babowniowe wypieki chlebowo- bułkowe 🙂 Wybieram te sprawdzone i ulubione przez moją rodzinę.

CHLEB ORKISZOWO – ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ

CHLEB Z SIEMIENIEM

BUŁKI

SMACZNEGO KOCHANI!

Barbara Lew

chleb 2

Share this Post

  • Aga

    Nie wydaje Ci się, że już czas na własną książkę kucharską?…;-)))

    • Oj chyba nie Aga 😀 to nie jest mój życiowy cel 😀 ja raczej się bawię kuchnią i dlatego sie tym dzielę. A czeka na mnie nowa strona. Hosting wykupiony, szablony tez i tylko za kontent nie mogę się zabrać od sierpnia. Czyżby moje serce było bliżej chleba i placków?

  • wygląda genialnie, nie dziwię się, że nie wiesz, jak się starzeje 🙂

    • 😀 znika jeszcze w swoim „niemowlęctwie” 😀

  • Uwielbiam domowy chleb, ten Twój wygląda bardzo apetycznie. Jednak nie orientuje się jak zrobić zakwas, z tego powodu zawsze piekę na drożdżach. Mam ochotę na wypróbowanie właśnie czegoś na zakwasie, muszę zgłębić temat.

    • Karolina, ja piekę i na zakwasie i na drożdżach, ale te wypieki na samym zakwasie, jak i mieszance zakwas + drożdże są o niebo lepsze. Polecam. A zakwas to tylko woda i mąka żytnia 🙂

  • Uwielbiam domowy chleb. Sama jeszcze niedawno piekłam, ale przeprowadziłam się i jeszcze nie zorganizowałam pieczenia chleba. Chyba czas to zmienić 🙂

    • Tedi, jak się już piekło, to nawet po przerwie wraca się do tego, prawda? 😀 Pozdrawiam!

  • Patrycja Pawłowska

    oooooooooooo!! Cudownie coś dla mnie! Od dłuższego czasu chodzi za mną zrobienie chlebka 🙂

    • Babownia.pl

      Domowy chleb na zakwasie jest z pewnością dużo bardziej fit, niż to co oferują nam sklepy. Zdecydowanie polecam osobom z zakwaszonym organizmem 🙂

  • Super garnek!! Takie prawdziwe pieczenie chleba, nie tam jakieś keksówki. Ja swój chleb piekę w szklanej keksówce… Zaraz poszukam takiego garnka z tradycją 🙂

    • Aniu, garnek rzymski jest super do pieczenia chleba 😀 ale kup w razie czego ten glazurowany w środku, żeby chleb nie przywierał 🙂

  • Głodna się zrobiłam 🙂 Wygląda bosko <3 Ale skąd ten zakwas wziąć?

    • Asia zakwas trzeba niestety wyhodować sobie 🙂 ok 5 dni. We wpisie na chleb z czarnuszką, jest link do Pracowni Wypieków, ale ja zrobię też swój wpis o tym chyba 😀

  • MKa

    Piekłam już wcześniej chleb z Twojego przepisu – udał się i czasowo był niewymagający, ten też upiekę (bez zastanowienia)…jesień jest dobrą porą na chlebowe eksperymenty, orkiszowy samobójca gwarantuje sukces 🙂

    • Madziu, orkiszowy samobójca jest u nas zawsze numerem jeden 😀 tylko ten zakwas trzeba „zmontować” 😀

  • Wygląda wyśmienicie Basiu i nic tylko wcinać i palce lizać 😉

    • Jest pyszny Daria 🙂 jest pyszniejszy, niż wygląda 🙂

  • Agasilna

    On jest pyszny!

    Kiedys zjadlam caly na raz…

    • Ja nie pamietam 😀 cały???? 😀

  • Bardzo dawno nie piekłam chleba. Ta zimna, szara jesień jest w sumie bardzo dobrym pretekstem, żeby to zmienić. Nigdy nie miałam garnka rzymskiego, ciekawe to „urządzenie”. Tak jak i pomysł pieczenia chleba pod przykryciem.
    My ostatnio jemy znacznie mniej chleba niż dawniej, przypuszczam, że temu Twojemu też nie umielibyśmy się oprzeć.

    • Garnek, zakwas, piękna mąka … To taka magia Ula i w sam raz na jesień … 🙂

  • Urszula

    Prześlicznie wyrósł i się zrumienił. Oj zapachniłaś 🙂

    • Babownia.pl

      Rośnie zawsze tak ładnie Ula 🙂

  • No !!! Wreszcie coś nowego – spróbuję …. a jak śliwkowy keczup

    • 😀 ketchup bardzo bardzo smaczny 😀 dziękuję za przepis!!! a co do przepisów na blogu … nie gotowałam teraz, bo syn się żenił, a później zajadalismy to co zostało z wesela 😀

      • Chodziło mi o nowy przepis na chleb – wiesz że mam świra na punkcie chlebów i lubię wszystkie nowości

        • Oj ten jest naprawdę dobry! 😀 u mnie zawsze wychodzi.

  • Pokojeuannynowytarg

    Mistrzostwo świata <3

    • Babownia.pl

      😀