BATATY, MARCHEW I KOLENDRA, czyli ZUPA DLA ZMYSŁÓW

In Mama Weganki Gotuje by Basia26 Comments

Złamałam się. Moje solenne postanowienie brzmiało „jeden wpis w tygodniu”. Ale później usiadłam przy obróbce fotek zupy z kolendrą i pomyślałam, że przecież muszę posłać ją w świat na weekend. A nuż macie ochotę na jakiś kulinarny eksperyment i coś nowego, a takiej zupy jeszcze nie było w domowym jadłospisie?

Zupa dla zmysłów, bo piękny, pomarańczowy kolor dla oczu, słodki batat z marchewką dla podniebienia, a rześki zapach świeżej kolendry dla jesiennych nosków 🙂

Mnie ta zupa uradowała, więc może uraduje także Was?

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 1 duży batat
  • 3 czerwone cebulki
  • pół szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • łyżeczka ziarenek kolendry (zmielonych)
  • olej

GOTUJEMY

  • cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oleju
  • dolewamy wody (można dodać eko- wegetę)
  • dorzucamy batata i marchewkę  pokrojone na kawałki
  • dusimy do miękkości
  • w trakcie duszenia dorzucamy posiekaną kolendrę
  • dodajemy przyprawy
  • „blendujemy” gotową zupę na krem i dodajemy tyle wody, ile potrzeba
  • zajadamy zupę – krem ze smakiem

😀

Ściskam i życzę dobrego weekendu! A ja lecę do sklepu po składniki na chlebek dyniowy  🙂

Barbara Lew

ZUPA Z kolendrą

 

Share this Post