BANANOWO-LIMONKOWY DŻEM EKSPRESOWY :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia2 Comments

Od pewnego czasu jestem fanką dżemów i marmoladek zrobionych z owoców sezonowych i przygotowanych do zjedzenia „od razu”.

Takie są najpyszniejsze, świeżutkie, jeszcze ciepłe, można przechowywać w lodówce kilkanaście dni. Właśnie niedawno odkryłam dżem zrobiony z bananów i limonki, a znalazłam go na blogu Noblepig i troszkę zmieniłam, żeby pasował dla weganki. 🙂 Pora jest bardzo dobra, bo na jesienne chłody słodko- kwaskowy dżem bardzo fajnie pasuje do świeżych bułek i kubka z kawą, a banany to owoce łatwo dostępne.

Najfajniejsze jest to, że potrzebujemy bananów przejrzałych (takich troszkę brązowych, z plamkami), a więc najlepiej kupić te z przeceny. Takie najlepiej spełnią swoje zadanie i dżem wychodzi smaczniejszy (uwierzcie, próbowałam wersji z mniej dojrzałymi i wolę te z plamkami). 🙂 Jeśli Wasze banany są niedojrzałe włóżcie je na noc do woreczka z jabłkiem i na drugi dzień powinno być lepiej.

A oto co nam potrzeba:

  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego ze świeżych limonek (ja wycisnęłam z dwóch)
  • 3 spore przejrzałe banany zmiażdżone widelcem.

W rondelku z nieprzywierającą powłoką mieszam cukier z sokiem z limonki i zagotowuję. Wrzucam rozgniecione banany, mieszam i na malutkim ogniu gotuję  ok. 45 min. Gdyby „dżemek” zbyt szybko gęstniał możecie dodać ODROBINKĘ wody. Kiedy banany rozgotują się troszkę (nie mają być rozgotowane na gładko) i zrobią się lekko „szkliste” nasz dżem jest gotowy. Przekładamy go do słoiczka, w którym po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje.

Pamiętajcie, że potrzebna jest nam LIMONKA, nie CYTRYNA, bo właśnie o połączenie smaku banana z limonką chodzi. 🙂

12188873_749384705206392_1262916606_n

podpis

Share this Post