BANANA BREAD, CZYLI BANANOWIEC OD MARCELLI :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia32 Comments

Akcja kulinarna dla fajnej babki, zorganizowana przez Magdę z bloga Owsianka i kawa zachęciła mnie do tego, żeby w końcu na blogu pojawił się bananowiec od Marcelli

Bananowców jest w sieci w bród 🙂 mój bananowiec, czyli banana bread, to prawdziwy dinozaur, bo piekę go już od ok. 15 lat 🙂 Kiedyś na rodzinną imprezę przyniosła go moja koleżanka Marcella, a ja wiedziałam, że ten placuszek już z nami zostanie. Dzieci go pokochały, a ja puściłam przepis w świat. Teraz w wersji tradycyjnej i roślinnej. Banany, których potrzebujemy powinny być z plamkami, jak najbardziej dojrzałe. Możemy więc kupić je na wyprzedaży. A co zrobić, żeby zielone banany dojrzały nam szybciej? Włożyć je do woreczka wraz z jabłkiem.

Składniki

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione widelcem na pulpę
  • 2 jajka* w wersji roślinnej 1 banan więcej lub 1 wega-jajko (łyżka zmielonego siemienia+2,5 łyżki wody, zmieszane i pozostawione na 5min)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka*w wersji roślinnej używamy mleka roślinnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy mokre składniki: jajka, mleko i banany. Mieszamy wszystko szybko mikserem (niezbyt długo, żeby nie powstał zakalec). Na końcu możemy dodać posiekane orzechy, jeśli lubimy. Formę keksówkę, lub okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Wyciągamy z formy i jemy albo ciepłe, albo wystudzone. Jeszcze ciepłe można posmarować masłem 🙂 PYCHA!

Bardzo łatwe, bardzo szybkie i sycące- BANANA BREAD 🙂

Smacznego!

bananowiec

Barbara Lew

 

 

Spróbujcie również orzechowe ciastka od Marcelli

Share this Post

  • Słyszałam o nim wiele. Internety huczą, a ja nigdy nie robiłam! Muszę nadrobić ten błąd i to szybko.

    • Jak masz maluchy to chyba go polubią 🙂 moje dzieci jedno po drugim stawały się fanami bananowca 🙂 piecz, nie czekaj!

  • Ala

    Ha! Pamietam, pieklam sam pare razy. Pycha!

    • My to wiemy, prawda? 🙂

  • Chlebki własnej roboty są najlepsze, nigdy nie jadłam bananowego, muszę wypróbować.

    • To taki raczej placek 🙂 a bread bo tak to się u mojej koleżanki Marcelki nazywało 🙂 Smacznego życzę!

  • Ela

    Uwielbiam banany i wszystko co ma je w składzie więc muszę spróbować! 🙂

    • Babownia.pl

      Zdrowe jedzonko 😉 banany są teraz na topie

  • Anna

    Świetnie wygląda. W weekend spróbuję.

    • Babownia.pl

      Polecam 🙂

  • Uwielbiam bananowy chlebek. Świetny na przekąskę, śniadanie, Przyrządzam zazwyczaj z mąki żytniej lub bezglutenowej z racji uczulenia. Pozdrawiam ciepło, Daria xxx

    • Daria,a wiesz, że może i ja spróbuję z żytnią? Skoro Ty mówisz, że się udaje, to warto przetestować. Pozdrawiam cieplutko! <3

  • Faktycznie prosty przepis. Nawet ja ogarnę 😉

    • Tak 🙂 i wychodzi wszystkim, oprócz mojej mamy :)))

  • Szybko i smacznie – to lubię 🙂 Każda Fajna Babka tak jadać i pichcić powinna 😉

    • Dziękuje 🙂 polecam! A wiem też, że niektórzy znajomi używali też innych owoców zamiast bananów 🙂

  • Nie ma to jak bananowiec. Jeden z moich ulubionych wypieków <3

    • Dziękuję jeszcze raz 🙂 <3

  • Nie ma jak dobry bananowiec 😉 Ja tez uwielbiam piec to cudo!

    • Dziękuję Daria 🙂 wybacz, że dopiero odpowiadam na komentarz, ale byłam poza zasięgiem 🙂

  • Dwie Baby jedna myśl

    Tak się składa ,że mam kropkowane banany 😉 Chlebuś robi wrażenie . Proste a pyszne 🙂

    • Babownia.pl

      Smacznego 😀 mam nadzieję że będzie smakował 😀

  • Berzi

    Robiłam wiele razy i zawsze zachwyca, podaje przepis dalej w rodzinie i każdy się zakochuje w Pani Banana Bread ❤❤❤

    • Bo siła w prostocie prawda? =D dzięki !!! zassało mi nie tą fotkę co chciałam, ale to właśnie on wyjątkowo w okrągłej wersji 🙂 pamiętasz lekcję z przepisami? trochę się podzieliliśmy 🙂

  • Uwielbiam banany :-). Dodaję przepis do ulubionych i wypróbuję po Świętach 🙂

    • Tak 🙂 świąteczny to on nie jest bo zbyt „codzienny” POZDRAWIAM PAULINA 🙂

  • Agnes

    Jutro u mnie. Ten banana-placek.:)))))

    • Smacznego i GRATULUJĘ Aga 200 (y) <3 kulinarny dzisiaj bo będę trochę podróżować końcem tygodnia 🙂

  • Rabarbarowo.pl

    Świetny! Rzeczywiście taki przepis lepiej mieć w zanadrzu 😀

  • Karolina

    Czy to to ciasto, na które podawała Pani przepis na jednej z lekcji j. angielskiego? Jeśli tak, to potwierdzam – jest szybki i pyszny! :3

    • Tak Karolina 🙂 to ten szybki placek co ratuje sytuacje czasem XD