AGREST POD KRUSZONKĄ, czyli 4×4 CRUMBLE- WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje by BasiaLeave a Comment

Agrest pod kruszonką to deser, na który zawsze bardzo czekam. Kwaśne owoce i słodycz kruszonki, na którą możemy dodać ubitą śmietankę kokosową, loda, albo polać wszystko syropem klonowym, to dla mnie deser idealny. W pełni roślinny i delikatny, pomimo pewnej ilości cukru. Kwintesencja lipca i jego żółto-zielonej urody.

Dlaczego 4×4? Bo kruszonka, którą zrobiłam do tego deseru jest oparta na liczbie cztery 🙂 Z podanych proporcji zrobiłam 4 miseczki do zapiekania, o średnicy ok. 10cm. Oprócz agrestu na kruszonkę potrzebne są 4 składniki i każdego biorę po 4 łyżki 🙂

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • agrest- umyty, osuszony i odszypułkowany (ok. 2 szklanki) + ew.cukier do potrzepania
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 4 łyżki drobnego cukru trzinowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oleju kokosowego w postaci stałej  (można dodać odrobinę więcej, gdyby Wasza kruszonka była zbyt sypka)

PIECZEMY

  • na dno miseczek do zapiekania dajemy agrest i delikatnie słodzimy, jeśli lubimy
  • w misce mieszamy mąkę, cukier i wiórki
  • do mieszaniny dodajemy wychłodzony olej kokosowy i widelcem „wgniatamy” go w sypkie składniki, aż do uzyskania kruszonki
  • posypujemy owoce kruszonką i pieczemy w 180ºC przez ok. 25-30 minut

SMACZNEGO ♥♥♥

Zapraszam też do innych kruszonkowych przepisów 🙂

Orzechowe crumble z ananasem

Owsiane crumble z truskawkami i rabarbarem

Barbara Lew

Share this Post