muffiny bananowe z czekoladą

3 x MUFFINY, czyli BANANOWE, CZEKOLADOWE I JAGODOWE NIEBO W GĘBIE :)

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia34 Comments

Wiecie co to muffin top? 😀 Tak. Przyznaję się. Ja też mam. I pracuję, żeby nie było, ale muffiny jem od czasu do czasu 😀 I myślę, że za muffin top bardziej odpowiedzialne jest wieczorne winko, lub piwko 😀

Muffiny są przykładem na to, że „never say never„. Bo kiedyś byłam antymuffinowa. Ale moja córka mnie namówiła i przekonała. Wieeeem, że dużo tego w sieci, ale ostatnio piekłam je 4 dni pod rząd w różnych konfiguracjach … 😀

No więc dzisiaj moje muffinowe wybory.

MUFFINY BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Wykorzystałam przepis z bananowca, ale wkroiłam dwa rządki bardzo ciemnej gorzkiej czekolady. Możecie pokroić ją na kawałeczki, albo zetrzeć na grubej tarce. Ja wolę pokroić 🙂

Z tej proporcji wychodzi 11- 13 muffinek. Pamiętajcie, że ROSNĄ W FOREMKACH!

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione widelcem na pulpę
  • 2 jajka* w wersji roślinnej 1 banan więcej lub 1 wega-jajko (łyżka zmielonego siemienia+2,5 łyżki wody, zmieszane i pozostawione na 5min)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka*w wersji roślinnej używamy mleka roślinnego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 paski ciemnej czekolady, drobno pokrojone

WYKONANIE

Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy mokre składniki: jajka, mleko i banany. Mieszamy wszystko szybko mikserem (niezbyt długo, żeby nie powstał zakalec). Na końcu dodajemy czekoladę. Przekładamy do foremek (ja zawsze używam foremek silikonowych, które dodatkowo wykładam muffinkowymi kolorowymi papilotkami (dzięki temu muffinki wychodzą zgrabne i ładne).  Pieczemy ok. pół godziny do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

muffiny bananowe z czekoladą

MUFFINY CZEKOLADOWE

Przepis na czekoladowe muffiny, które znalazłam na Puszka.pl i jak dla mnie idealne wegańskie muffinki czekoladowe.

Z tej proporcji wychodzi 11- 13 muffinek. Pamiętajcie, że ROSNĄ W FOREMKACH!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 porządne łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 rządki gorzkiej czekolady drobno posiekane

WYKONANIE

Mieszamy sypkie składniki. W kubeczku mieszamy mleko z octem i pozostawiamy na chwilę do zgęstnienia. Dodajemy mokre składniki do sypkich i szybko miksujemy (niezbyt długo, żeby nie powstał zakalec). Na końcu dodajemy czekoladę. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. pół godziny do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

muffiny czekoladowe

MUFFINY MAMANIESAMA Z JAGODAMI

A tutaj przepis dziewczyny do której z radością „wpadam” 🙂 Mama nie sama i jej Orkiszowe muffinki z jagodami.

Moje muffinki, różnią się tylko tym, że użyłam wega- jajka i skórki z cytryny, bo nie miałam pomarańczy, jak w oryginalnym przepisie 🙂

MUFFINKI JAGODOWE

A jeśli chodzi o muffin top … 🙂 Przecież nie możemy rezygnować z całej słodyczy 😀 A zresztą, na siłowni jest na co popatrzeć, więc możemy przyjemnie zjeść, a potem przyjemnie poćwiczyć 😀

Ściskam Was na cały tydzień <3

Barbara Lew

Share this Post